

3 - 5 September 2025

WORKING THROUGH ETHICAL CHALLENGES; FROM THEORY TO PRACTICE



0000

16th National Paediatric Bioethics Conference Program

CHILDRE

PTHIE

provisional

| WEDNESDAY | | |
|----------------|-----------------------|--|
| 12:30 – 1:30pm | Grand Rounds | John McMillan (Intl. Keynote) |
| 1:30 – 2:15pm | 45 min | break |
| 2:15 – 3:45pm | 90 min | Resource allocation 1. Mark Oliver & Elly Law: Is two, one too many? A case discussion looking at the ethical considerations of resource allocation in Multiple-Organ Transplant recipients. 2. Bianca Devsam: Between a Jab and a Hard Place: The Moral and Ethical Dilemmas of Childhood Vaccine Exemptions 3. Kate Middleton: The role of justice as an ethical principle underpinning the fair distribution of resources in resource rich healthcare environments |
| 3:45 – 4:00pm | 15 min | break |
| 4:00 – 5:00pm | 60 min | Working with parents 1. <u>Ciara Earley:</u> "The Squeaky Wheel" An ethical approach to finding the balance between addressing parental concerns and managing excessive demands. 2. <u>Elise Burns (QLD):</u> SickTok – Adolescent Illness Identity, Privacy, and the Role of the Clinician |
| 5:00pm | | day end |
| 6:00pm | Friends' hypothetical | |

| THURSDAY | | |
|---------------|---------------|-----|
| 7:30 – 8:30am | MSA breakfast | твс |

3 - 5 September 2025

WORKING THROUGH ETHICAL CHALLENGES; FROM THEORY TO PRACTICE

0

96

CHILDRE

RIDETHIE

16th National Paediatric Bioethics Conference

0000

| 9:00 – 10:00am | 60 min | <i>Thinking about the child</i> (1) 1. Lisa Robson, Adrian Whitman, Sarah Loveday: <i>When</i> |
|-----------------|---------|---|
| | | less is more: Chest physiotherapy in end-stage lung |
| | | disease in children with a neuro-disability. |
| | | 2. Chelsea Goodison: Case discussion |
| 10:00 – 10:30am | 30 min | break |
| 10:30 – 12:00pm | 90 min | Thinking about the child 2 |
| | | 1. Anne Preisz, Nadia Rajabalee, Phil Britton: |
| | | Reconstituting the child |
| | | 2. <u>Adam Rosza & John Massie:</u> An imagined life: but whose imagination? |
| | | 3. <u>Dani Gold:</u> <i>"If you hit someone with a frying pan, it's not cooking!!!"</i> |
| 12:00 – 12:30pm | 30 min | break |
| 12:30 – 1:30pm | Keynote | Ros McDougall |
| 1:30 -3:00pm | 90 min | Parents as experts 1. <u>Niamh Murray:</u> Hearing from Nurses: What's complex about Complex Care? |
| | | 2. <u>Remy Trusler:</u> Clinical complexities in suction management - who is the 'expert'? |
| | | 3. <u>Ingrid & Erin:</u> Accessing respite care for children with neurodisability and their families – the ethical undercurrents of idealism versus the reality of needing and having help |
| 3:00 – 3:30pm | 30 min | break |
| 3:30 – 5:00pm | 90 min | Novel therapy 1. <u>Cat Wood:</u> Ethics of children with rare diseases and the resulting disability participating in commercial sponsored advance therapy clinical trials |



3 - 5 September 2025

WORKING THROUGH ETHICAL CHALLENGES; FROM THEORY TO PRACTICE

0

CHILDRE

HIDETHIE

16th National Paediatric Bioethics Conference

0000

| | <u>Katherine Lieschke</u>: Multi-stakeholder discussion to support equitable access to novel therapeutics: a guidance ethics approach <u>Carolyn Pinto & Kelly Wilton:</u> Hope in one hemisphere: The ethical landscape of hemispherectomy |
|--------|--|
| 5:00pm | day end |

| FRIDAY | | |
|-------------------|---------|---|
| 9:00 – 10:00am | 60 min | Ethics at the end of life 1. <u>Yolanda Coleman:</u> Balancing Patient Autonomy, Parental Conflict, and Medical Recommendations in Paediatric End-of-Life Care 2. <u>Jessie Rowe:</u> Death on route to compassionate |
| 10:00 – 10:30am | 30 min | <i>extubation location. Is it a failure?</i> break |
| 10:30 - 12:00 | 90 min | ТВС |
| 11:30am – 12:30pm | 1 hour | break |
| 12:30pm - | Wrap up | Will AI put ethics out of a job? 1. Dan Mason: Peering into the black box; can and should AI attempt moral deliberation & ethical theory translation in place of clinical ethics groups? 2. Ros McDougall 3. John McMillan |
| 2:00pm | End | |